keuzehulp

Welke dakafdichting kies ik voor mijn plat dak?

Wil jij het dak bedekken van jouw schuur of van een nieuwe, kleine aanbouw? Aan een plat dak kan je als onderlegde klusser heel wat zelf doen. Maar de manier van werken hangt voor een groot stuk af van het materiaal dat je gebruikt als dakafdichting. Je hebt de keuze uit diverse soorten dakbedekking. Maar welke soort kies je? GAMMA vertelt je meer over de soorten dakbedekking.

Soorten dakbedekking

De tijd dat je voor het dichten van een plat dak alleen naar bitumineuze materialen (roofing) kon grijpen, ligt achter ons. Roofing, dat je met behulp van een gasbrander plaatst, is nog altijd erg populair. Maar je kan ook kiezen voor een synthetische oplossingen zoals EPDM. De gespoten afdichtingen voor platte daken laten we hier bewust buiten beschouwing omdat deze niet interessant zijn voor de doe-het-zelver.

Bitumineuze dakrollen (roofing)

Met roofing ben je zeker dat je plat dak bestand is tegen alle weersomstandigheden en tegen uv-stralen van de zon. Vaak wordt roofing aangebracht door de dakrollen op het dak te branden maar je kan ze ook lijmen. Daarnaast bestaan er ook zelfklevende dakrollen.

Als bovenlaag zijn alleen polymeerbitumen geschikt, die gewapend zijn met polyester of glasvlies. Gebruik dus geen ‘geblazen bitumen’ als toplaag. Het fixeren op het dak gebeurt door de roofing warm te stoken met een gasbrander zodat deze op de ondergrond vastkleeft.

Van polymeerbitumen vind je in de handel twee soorten:

  • Plastomeermengsels (APP): Deze zijn uv-bestendig en hebben daarom geen beschermende ballastlaag nodig.
  • Elastomeermengsels (SBS): Deze zijn soepeler en kleven beter dan APP, maar ze zijn niet bestand tegen de stralen van de zon. Daarom zijn ze beschikbaar in een versie met leischilfers voor gebruik als eindlaag bovenop het dak.
Bekijk alle bitumineuze dakrollen

EPDM-rubber

Het voordeel van EPDM is dat je niet met een gasbrander moet werken om het op je dak te bevestigen. Er is dus geen brandgevaar en je hoeft niet te investeren in een gasbrander. EPDM is ook bestand tegen alle weersomstandigheden en heeft een lange levensduur.

Synthetisch EPDM rubber kan je op maat laten maken en in één stuk, maar is ook verkrijgbaar op rollen.

  • EPDM is een duurzaam materiaal voor dakafdichting. Daarom vormen garanties van 30 jaar en meer geen uitzondering.
  • Bevestigen gebeurt mechanisch of met lijm. Bevestigen met hete lucht (met behulp van een heteluchtpistool) is mogelijk, maar dan gaat het om speciale EPDM-folies die aan de randen voorzien zijn van strips uit een plastomeer. Dit komt omdat EPDM, als elastomeer, wel soepel wordt bij verwarming maar niet vloeibaar. En dat is toch een vereiste om de heteluchtlastechniek te kunnen toepassen.
  • Het zwakke punt van EPDM zit hem in de uitvoeringsgevoelige naadverbinding en de randen. Als er een probleem optreedt met EPDM, kan je er nagenoeg zeker van zijn dat het ter hoogte van een naadverbinding is.
  • EPDM zorgde vroeger soms voor zwartgekleurd regenwater, maar dat komt nog zelden voor.
  • De prijs voor de basisuitvoering is te vergelijken met die van dakafdichting uit PVC. Maar EPDM is beschikbaar in diverse speciale uitvoeringen die een stuk duurder zijn.
Bekijk alle EPDM dakfolie

Meer klusadvies

dakshingles-leggen
Hoe plaats ik shingles op mijn dak? stappenplan
Tutorial - Daken - Hoe renoveer ik een kunstleien dak? - Thumbnail
Hoe renoveer ik een kunstleien dak? stappenplan
Tutorial - Daken - Hoe bescherm ik mijn dakgoot en regenpijp tegen bladeren? - Thumbnail
Hoe bescherm ik mijn dakgoot en regenpijp tegen bladeren? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in