In no time begin jij met het isoleren van jouw kruipkelder. Hoe dan? Bij GAMMA helpen we je direct op weg met dit stappenplan. Door het plafond van je kelder te isoleren, hoef je de vloer erboven bijvoorbeeld niet te vervangen. Geld gespaard dus!
Check van tevoren of je kruipruimte hoog genoeg is om te isoleren. Je hebt minimaal 50 cm nodig. Is de kruipruimte niet hoog genoeg? Isoleer dan je kruipkelder via de bodem of met vloerisolatie van de benedenvloer.
Het is belangrijk bij werken met rots- en glaswol beschermingsmiddelen draagt zoals een stofmasker, een veiligheidsbril en kleding met lange mouwen en pijpen.
Bereken eerst welke isolatie je nodig hebt en het aantal houten latten. Kies bij voorkeur een zo dik mogelijke isolatieplaat voor een optimale isolatie.
Meet de ruimte op tussen de vloerbalken. De houten latten komen hier straks loodrecht op te staan. Meet de lengte op van deze balken en deel deze door 40 cm. Dit is namelijk de hart-op-hartafstand die je aanhoudt. Bepaal vervolgens de lengte van de latten die je nodig hebt. Gebruik latten die op de balken passen.
Koop liever te veel isolatie dan te weinig. Ongeopende verpakkingen kun je met het kassaticket binnen 30 dagen retourneren.
Zitten er kieren in de vloer? Bekleed de vloer dan eerst met triplexplaten van 3 tot 4 mm dik. Zet deze met korte schroeven vast en kit het geheel rondom af met acrylaatkit. Dicht ook eventuele gaten met PU-schuim, bijvoorbeeld op plaatsen waar leidingen door de vloer gaan en bij andere luchtlekken.
Ventilatie in de buitenmuren van de kruipruimte is erg belangrijk. Monteer daarom een nieuw rooster als de isolatie het huidige ventilatierooster bijvoorbeeld blokkeert. Dit verbetert de luchtcirculatie en voorkomt vochtproblemen.
Snijd de isolatieplaten op maat met een isolatiemes of een handzaag met een kleine overmaat van 1 cm. Hoe nauwkeuriger je snijdt, hoe beter de platen blijven hangen en hoe beter de isolatiewerking.
Klem vervolgens de flexibele isolatieplaten tussen de vloerdelen. Werk ongeveer twee platen vooruit.
Schroef de houten latten (22 x 50 mm) dwars op de vloerbalken. Houd hierbij een hart-op-hartafstand aan van 40 cm. Hart-op-hart is de afstand tussen het midden (hart) van de ene lat tot het midden van de volgende lat.
Verwijder eventuele spullen uit de kruipruimte en dek de bodem van de kruipruimte af met dampdichte PE-folie: daarmee houd je vocht uit de bodem tegen.
Isoleer ook de cv-leidingen in de kruipruimte, mocht dit nog niet gebeurd zijn. Ontdek hoe je buisisolatie aanbrengt!
In kelders en kruipruimtes is er vaak een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het belangrijk om kruipruimtes en kelders voldoende te ventileren en te isoleren, zelfs als je van deze ruimtes weinig tot geen gebruik maakt. Hierdoor stijgt de koude en het vocht bijvoorbeeld niet naar het gelijkvloers.
Je kruipkelder isoleren doe je bijvoorbeeld met isolatieschuim of isolatieplaten. Je kan de kruipkelder bedekken met bodemfolie of de kruipkelder met PUR isoleren.
Heb je te veel last van vocht in de kelder? Plaats op korte termijn een luchtontvochtiger en bekijk daarna hoe je het opstijgend vocht best aanpakt, samen met een gespecialiseerde firma.
Er zijn eindeloos vele mogelijkheden om je kelder te isoleren. Grote of kleine kelder: bij GAMMA vind je zeker de juiste oplossing om zelf te klussen!
PUR-vloerisolatie is een prima optie om een koude of vochtige vloer te isoleren. Waarom een kruipkelder isoleren met PUR-spuitschuim? We zetten de voordelen op een rijtje:
Heb jij hulp nodig bij het isoleren van je vloer? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door jouw vakman bij GAMMA.