Een ondervloer zorgt voor een langere levensduur en meer comfort. Er bestaan verschillende soorten ondervloer, elk geschikt voor een specifieke situatie. Bij het kiezen van een goede ondervloer moet je letten op vocht- en dampdichtheid, egaliserend vermogen, warmte-isolatie en geluidsdemping.
Het spreekt voor zich: kies een ondervloer die past bij je vloer! Een PVC vloer kan je bijvoorbeeld niet combineren met een laminaatondervloer. Je kiest dan een bijpassende PVC ondervloer zoals Firsfloor Hardbase of PVC Firstfloor Silence. De reden hiervoor ligt voornamelijk in het verschil in drukvastheid van de ondervloer. PVC vloeren en bij gevolg hun klikverbindingen zijn algemeen gezien dunner dan laminaat vloeren en hebben een ondervloer nodig met een hogere drukvastheid dan laminaatvloeren.
Met een vochtwerende ondervloer voorkom je dat eventueel vocht van de ondergrond in de vloer kan trekken. Dit is dus vooral belangrijk bij een ondergrond van beton. Bij een houten basisvloer mag de ondervloer niet vochtwerend te zijn omdat er dan een kleine kans op schimmels bestaat.
Deze eigenschap geeft aan in welke mate je met de ondervloer oneffenheden in de ondergrond kan wegwerken. Afhankelijk van de situatie kies je voor een ondervloer met meer (tot 4 mm) of minder (tot 1 mm) egaliserend vermogen.
Extra grote oneffenheden werk je best eerst weg met spaanplaat of – bij een helling van 0,5 cm of meer – met een egaliseermiddel.
Hoe hoger deze eigenschap, hoe langer de ondervloer de warmte vasthoudt.
OPGELET: Bij vloerverwarming kies je beter voor een niet-warmte-isolerende ondervloer!
Geeft aan hoe zeer contactgeluiden gedempt worden. Zeker in appartementsgebouwen en op bovenverdiepingen is het gebruik van een geluiddempende ondervloer een must.
Wil je graag de verschillende stappen nog eens doornemen voor het leggen van een ondervloer? Bekijk dan zeker ons handige stappenplan.
Heb je te maken met een vochtige ruimte onder de vloer? Dit komt vaak voor bij vloeren op de begane grond. Breng dan eerst een apart vochtscherm of folie aan. Tenzij je kiest voor de ondervloer Aluline of Goldline, want daar zit het vochtscherm al in verwerkt.
Een vochtscherm wordt gebruikt als een extra beschermlaag tussen de ondergrond en ondervloer. Het heeft geen egaliserend vermogen en kan dus niet alleenstaand gebruikt worden ter vervanging van een ondervloer maar zal men telkens in combinatie met een egaliserende ondervloer plaatsen. Een vochtige ondervloer kan op termijn krommingen op de vloer veroorzaken wat, eenmaal het zich voordoet, niet meer eenvoudig te herstellen is, een vochtscherm voorkomt dit.