inspiratie

Tuinonderhoud in september: hoe zorg ik in september voor de tuin?

Met wat geluk kun je in september nog genieten van heel wat mooie, warme en zonnige dagen in je tuin. Een fijn moment om aan de slag te gaan met de eerste bollen planten, het gazon verticuteren, een nieuw gazon aanleggen, je border aanpakken of… gewoon lekker genieten van je mooie tuin!

Slim omgaan met regenwater

Trekt het regenwater in jouw tuin soms slecht de grond in? Met de herfst in het vooruitzicht is het goed om na te denken over regenwaterinfiltratie in je tuin. We krijgen met steeds extremer weer te maken en al dat water moet wel kunnen wegzakken. Nog mooier zou het zijn als je het regenwater zou kunnen hergebruiken, bijvoorbeeld met behulp van een regenton. Lees meer hierover bij maak je tuin klimaatbestendig.

Een klimopschutting plaatsen

Wil je je tuin ook tijdens de kille wintermaanden interessant en levendig houden? Plant dan wat (polvormende) bamboe, een taxushaag of wintergroene struiken. Dit is ook een goed moment om een mooie, groene klimopschutting aan te leggen. Dit doe je door eerst het tuingaas te plaatsen en vervolgens klimop ertegenaan te laten groeien. Bekijk het stappenplan voor tuingaas plaatsen.

Tip!

Meteen privacy in de tuin? Plaats tegen één kant van het gaasscherm een natuurscherm van riet, bamboe, boomschors of wilgentakken.

Privacy in je tuin

Schutting bamboe naturel ± 180x180 cm Schutting bamboe naturel ± 180x180 cm ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
60 klantreviews
Bamboerol naturel bij GAMMA Dit tuinscherm is gemaakt van bamboe palen met een diameter van 20 mm tot 30 mm en heeft een afmeting van ca. 180 x 180 cm. Dit zijn relatief dikke b... Bamboerol naturel bij GAMMA Dit tuinscherm is gemaakt van bamboe palen met een diameter van 20 mm...
105.
00
Bekijk alles in tuinscherm
Schutting bamboe ± 180x180 cm zwart Schutting bamboe ± 180x180 cm zwart ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
64 klantreviews
Schutting bamboerol Dit tuinscherm is gemaakt van natuurlijke zwarte bamboe palen met een diameter van 20 mm tot 30 mm en heeft een afmeting van ca. 180x180 cm. Dit zijn relatie... Schutting bamboerol Dit tuinscherm is gemaakt van natuurlijke zwarte bamboe palen met een diamete...
105.
00
Bekijk alles in tuinscherm
Handson tuingaas 80 cm x 5 m groen
8 klantreviews
Het geplastificeerde tuingaas van Handson is gemaakt uit ijzer met een groene plastic coating en verkrijgbaar in verschillende afmetingen, waaronder dit gaas met grote mazen, ee... Het geplastificeerde tuingaas van Handson is gemaakt uit ijzer met een groene plastic coating en ...
22.
99
Bekijk alles in tuingaas
Balkonscherm riet ± 90x300 cm
96 klantreviews
Balkonscherm riet bij GAMMA Dit balkonscherm is gemaakt van riet. Rieten matten hebben aan beide kanten dezelfde uitstraling en zijn dus tweezijdig te gebruiken. Het scherm verm... Balkonscherm riet bij GAMMA Dit balkonscherm is gemaakt van riet. Rieten matten hebben aan beide ...
21.
99
Bekijk alles in balkonscherm
Betafence tuingaas 150 cm x 25 m groen
Uitstekend beoordeeld
22 klantreviews
Pantanet Light 150 cm x 25 m groen is een licht omheiningssysteem van Betafence voor je (voor)tuin. Deze tuinafrastering is gemaakt van geplastificeerd gaas. De maasgrootte bedr... Pantanet Light 150 cm x 25 m groen is een licht omheiningssysteem van Betafence voor je (voor)tui...
89.
99
Bekijk alles in gaasrol

Gras verticuteren & herstellen

Zit er veel mos in je gazon? Dan is het een goed idee om je gazon in september nog eens te verticuteren. Bij gazon verticuteren kun je lezen hoe je te werk gaat en welk gereedschap je hiervoor kunt gebruiken.

Een gazon met veel mos en onkruid zal na het verticuteren veel kale plekken achterlaten. Gelukkig is september ook de ideale maand voor gazononderhoud. Zo kun je de kale plekken meteen opnieuw inzaaien. Lees meer hierover bij gazon herstellen.

Tip!

Geef je gazon nu een speciale gazonmeststof voor het najaar. Deze bevat minder stikstof maar wel veel kalium, wat ervoor zorgt dat de grasmat mooi dichtgroeit en bestand is tegen vorst en betreding.

Nog steeds grasmaaien

Blijf het gras maaien op de gebruikelijke hoogte, de grond is nog warm en het gras groeit nog goed. Liet je in de zomer de versnipperde mulch op het gras liggen als voeding? Hang dan nu de opvangbak weer achter de grasmaaier.

Tip!

Overweeg je om op kunstgras over te stappen? In het artikel kunstgras kiezen leggen we je haarfijn uit waarop je moet letten.

Nieuw gazon aanleggen in september

Voor de aanleg van een nieuw gazon is september de beste maand. Je kunt een gazon aanleggen door graszoden te leggen of door gras te zaaien. Gras zaaien is een stuk goedkoper en bovendien heb je er niet veel meer voor nodig dan een pak graszaad en een hark. Volg dit stappenplan.

Energiezuinige buitenverlichting aanleggen

Het wordt weer vroeger donker in de avonden en dat betekent dat buitenverlichting rond je woning wenselijk is. Buitenlampen die automatisch aanspringen als er iemand aankomt zijn energiezuinig en ze schrikken ook inbrekers af. Zo doe je dat, buitenverlichting met een sensor aansluiten.

Bekijk alle tuinverlichting met sensor

Snelgroeiende hagen snoeien

Snoei snelgroeiende hagen zoals de haagbeuk, beukenhaag en de liguster deze maand voor de tweede keer. Ook de taxushaag mag je nog een keer in vorm snoeien zodat hij strak de winter in gaat. Snoei niet later dan september, want een haagplant moet nog kunnen herstellen vóór de winter. Kijk bij hagen snoeien voor meer tips.

Tip!

Breng onder je hagen een dikke laag compost aan.

Vaste planten vermeerderen

Met het oog op de nog warme grond en de aankomende herfstbuien, is dit de ideale tijd om vaste planten te delen en te herplanten; ze zullen in deze tijd van het jaar snel herstellen. Gebruik voor het delen van de kluiten een spitvork. Haal de dode delen uit de kluiten en herplant de gezonde delen. Voor de aanleg van een nieuwe border is dit ook een ideaal moment.

Zaaien voor herfstoogst uit de moestuin

Je zou zeggen dat het moestuinseizoen nu wel klaar is, maar ook na de zomervakantie kun je nog het een en ander zaaien in de moestuin. De volgende groenten zaai je nu en oogst je nog vóór de winter: veldsla, rucola, winterpostelein, spinazie, peterselie en kervel. Zet je groenten in een kweekbak als je langer door wilt blijven oogsten.

Narcissen en sneeuwklokjes planten

De lente lijkt nog ver weg, toch is dit hét moment om alvast voorjaarsbolletjes zoals sneeuwklokjes en narcissen te planten. Met het poten van andere lentebollen zoals tulpen kun je nog even wachten tot in oktober of november, maar de bolletjes van narcissen en sneeuwklokjes drogen snel uit. Een bollenplanter maakt de klus makkelijker.

Alleen schadelijke slakken bestrijden

Na een regenbui in het najaar liggen ze voor het oprapen: dikke, slijmerige slakken die hun oversteek doen over jouw tuinpad. Je kunt ze bestrijden met bio slakkenkorrels of door een slakkenval te plaatsen. Let wel op: niet alle slakken zijn schadelijk en vreten van je tuinplanten. Bij slakken bestrijden lees je hoe je de schadelijke slakken van de niet-schadelijke slakken kunt onderscheiden.

Meer tuinonderhoud in september

  • Heb je je appel- en perenbomen nog niet gesnoeid? Doe dat dan in de eerste helft september. Tips vind je bij appelboom snoeien en perenboom snoeien.
  • Voorzie je dahlia’s van genoeg water en geef ze vloeibare plantenvoeding, ze bloeien immers nog even door!
  • Snoei de eenjarige takken op de hoofdstam van bomen en struiken terug.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Tuinklussen in september

water-opvangen-thumb
Water opvangen in de tuin: maak je tuin klimaatbestendig inspiratie
tuingaas-plaatsen-gamma-app
Hoe maak ik een tuinafscheiding van tuingaas? stappenplan
gazon-verticuteren-gamma-app
Je gazon verticuteren? Bekijk de volledige verticuteergids stappenplan
tuinverlichting
Hoe leg ik tuinverlichting aan? stappenplan
Deze inspiratie komt voor in