stappenplan

Hoe schilder ik een binnenmuur of plafond?

Sta je te trappelen om je borstel in de verf te stoppen en aan de slag te gaan? Dat begrijpen we helemaal. Volg deze stappen en verf je muur of plafond in de kleur van je dromen. Een goede voorbereiding van de ondergrond en de omgeving, een doordachte keuze van je materiaal en een efficiënte aanpak tijdens het verven zelf, zorgen voor een mooi en duurzaam eindresultaat.

Reinigen en ontvetten
stap 1

Reinigen en ontvetten

Voor je aan het schilderwerk begint, moet je ervoor zorgen dat muren en plafond volledig schoon zijn. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de verf niet goed hecht, snel gaat afbladderen of vlekken gaat vertonen. Elke ondergrond vraagt een specifieke reiniging:

  • Nieuw pleisterwerk en gipsplaten: verwijder het stof met een zachte borstel en een vochtige doek.
  • Bakstenen muren, cementering of beton: verwijder eventuele uitslag of verpoedering met een harde borstel en stof af.
  • Oude poreuze verflagen: verwijder stof met een zachte borstel.
  • Sterk vervuilde muren: reinig met een goede ontvetter of ammoniakwater (een deel ammoniak op negen delen water) en laat vervolgens goed drogen.
Zo reinig je een muur of plafond
Tip!

Zo controleer je of oude verf poreus is of niet: wrijf met een natte doek over de verf. Als de verf het vocht opneemt en donker kleurt is ze poreus.

Herstellen, egaliseren en afplakken
stap 2

Herstellen, egaliseren en afplakken

Voor een perfect resultaat is het nodig dat je steeds vertrekt van een droog, egaal en vast oppervlak waarbij alle fouten en mankementen eerst zijn aangepakt. Laat gereinigde muren of nieuw pleisterwerk volledig uitdrogen of pak structurele vochtproblemen eerst grondig aan.

In principe is schuren niet nodig. Bij nieuw gepleisterde of reeds geverfde muren volstaat licht ontkorrelen met een breed plamuurmes om kleine oneffenheden te verwijderen. Schuren is wel nodig bij opgevulde gaatjes en scheuren, herstelde delen, houten plafonds of wanden, oude glanzende verflagen. Vul gaatjes, scheuren en grotere barsten op met een aangepast opvulmiddel.

Trek voldoende tijd uit om alles wat je niet gaat schilderen goed af te plakken en af te dekken. Er zijn verschillende soorten tape op de markt die aangepast zijn aan elke specifieke afplakklus. Voor het afdekken van grote oppervlakken (meubels, een deur) kan je stevige afdekfolie gebruiken.

Zo herstel je een muur met opvulmiddel
Tip!

Zit er een laag poeder op je hand als je over de muur wrijft? Dan is hij verpoederd. Gebruik eerst een fixeermiddel om ervoor te zorgen dat de verf zich goed kan hechten.

Verf en gereedschap klaarzetten
stap 3

Verf en gereedschap klaarzetten

Zorg ervoor dat je al het materiaal dat je nodig hebt bij de hand hebt. En vergeet ook jezelf niet te beschermen! Draag handschoenen als je aan de slag moet met chemische producten en denk aan een goed stofmasker wanneer je gaat schuren.

  • Veeg stof en vuil van het deksel voor je een pot opent om te vermijden dat het in de verf valt.

  • Roer de verf altijd grondig op voor een homogene kleur. Doe dit met een roerstokje of gebruik een speciaal opzetstuk op je boormachine.

  • Tenzij het anders vermeld staat op de pot is het niet nodig om de verf te verdunnen. Verdunde verf dekt minder goed en is dus minder duurzaam. Vaak zal een derde laag nodig zijn voor een mooi eindresultaat.

Tip!

Nieuwe borstel? Haal hem een paar keer over een stukje schuurpapier en rol hem tussen je handen om losse haren te verwijderen. Nieuwe roller? Maak hem eerst goed nat en rol er paar keer mee over een stuk karton.

Primer aanbrengen
stap 4

Primer aanbrengen

In heel wat gevallen is het nodig om eerst een primer aan te brengen. Dit is een grondlaag die zorgt voor een egaal en duurzaam eindresultaat. De eigenlijke verflagen zullen beter hechten, eventuele zuiging van de ondergrond wordt weggenomen, vuil (bv. nicotinevlekken) kan niet meer doorslaan naar de eindlaag en het verfverbruik ligt lager. Er bestaan verschillende soorten primers en het is belangrijk om de juiste primer te kiezen voor de specifieke ondergrond die je wilt verven.

De juiste primer kiezen
Tip!

Als de ondergrond al geverfd is geweest en de verf is nog in goede staat kan je deze
stap overslaan.

Muur- of plafondverf aanbrengen
stap 5

Muur- of plafondverf aanbrengen

Als je zowel het plafond als de muren gaat schilderen, begin dan altijd bij het plafond. Werk dit helemaal af (grondlaag en eindlagen) en ga dan verder met de muren. Ben je ook van plan om ramen en deuren te schilderen, zet dit dan boven aan je lijstje. De vloer doe je als laatst.

Schilder eerst de hoeken, de randen met de borstel. Dop de roller in de verf en rol een paar keer over het rooster om de verf gelijkmatig te verdelen. Wees niet te zuinig met verf, maar let er ook op dat de verf niet van de rol druipt. Werk in vlakken van +/- 1m2. Zet eerst enkele verticale strepen op de muur. Ga er vervolgens horizontaal over om de verf egaal over het vlak te verdelen.Eindig ten slotte weer in verticale richting. Herhaal de stappen 2 tot en met 5 en overlap daarbij steeds een beetje met het vorige vlak.

Tip!

Breng steeds twee eindlagen aan. Laat de verf lang genoeg drogen (kijk op de verpakking voor de juiste droogtijd) voor je de tweede laag schildert. Voor een egaal en streeploos resultaat ga je bij het aanbrengen van de grond- en eindlagen best steeds op dezelfde manier te werk.

Je schilderwerk onderbreken

Probeer elke laag er in één keer op te zetten. Moet je het werk toch onderbreken, werk dan het vlak waar je aan bezig bent af en eindig in een hoek. Zo zal de nieuwe aanzet het minst opvallen.

Tussen twee lagen is het niet nodig om het gereedschap te reinigen. Schraap de meeste verf eraf en stop de roller en borstel in een plastic zak die je stevig dichtbindt.

Tips voor je binnen gaat schilderen

  • Zorg voor een temperatuur tussen de 10 en 20°C. Is het warmer dan zal de verf te snel drogen, bij koudere temperaturen droogt de verf te traag of helemaal niet meer. Zet dus indien mogelijk de verwarming aan of uit - of wacht op betere tijden.

  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Te droge lucht? Zet bakjes water in de kamer. Te veel vocht in de lucht? Zet de verwarming op.

  • Verlucht liever niet tijdens het schilderen om tocht te vermijden, maar zet na de verfklus de ramen zeker wel open. Zo zal de verf sneller drogen. Doe dit niet wanneer het buiten vochtig weer is.

  • Stofzuig de vloer voor de laatste eindlaag en stel andere werken in huis die stof kunnen veroorzaken even uit tot na je schilderklus.

Meer klusadvies

gevel-schilderen-gamma-app
Hoe schilder ik de gevel en de buitenmuur van mijn huis? stappenplan
Tutorial - Verf - Wat plak ik af voor het schilderen in mijn huis? - Thumbnail
Wat plak ik af voor het schilderen in mijn huis? keuzehulp
lattenwand-maken-gamma-app
Hoe maak ik een houten lattenwand? stappenplan
metalen-tuinhek-schilderen-gamma
Hoe lak ik een metalen hek of tuinbank? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in