stappenplan

Hoe snoei ik blauweregen?

Blauwe regen, ook wel Wisteria genoemd, is bekend om zijn prachtige, afhangende bloemtrossen die vaak heerlijk geuren. Om deze klimplant in topvorm te houden, is snoeien essentieel. In dit artikel leggen we uit waarom en hoe je blauweregen snoeit, zodat je elk voorjaar weer kunt genieten van een sprookjesachtige bloemenpracht.

Waarom blauwe regen snoeien?

Wisteria is een krachtig groeiende klimplant. Zonder snoei krijg je een wirwar van lange uitlopers, die weinig bloei geven. Door twee keer per jaar te snoeien, in de winter en de zomer, houd je de plant onder controle én krijg je veel meer bloemen.

Wanneer snoei ik Wisteria?

Het beste is om een blauwe regen twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer is in het vroege voorjaar, januari of februari, als de plant in rust is. De tweede snoeibeurt is in juli of augustus, een week of zes na de voorjaarsbloei. Het snoeien is niet moeilijk, maar doe het wel zorgvuldig door onderstaande stappen te volgen.

Wintersnoei van blauweregen

Kies in januari of februari een vorstvrije dag. Dit voorkomt dat de snoeiwonden invriezen en openbarsten. Snoei ook liefst op een droge dag.

  • Laat de korte zijtakken met clusters ronde knoppen zitten, hieraan verschijnen in het voorjaar de bloemtrossen.
  • Knip lange takken met puntige bladknoppen weg, dit voorkomt sterke bladgroei. Want hoe meer bladeren de plant ontwikkelt, hoe minder bloei. Ook creëer je hiermee licht en lucht in de plant.
  • Kort de takken in die je in de zomer al flink hebt teruggesnoeid. Knip deze takken nu terug tot op twee tot drie knoppen.

Zomersnoei van blauweregen

Geef de Wisteria in juli of augustus een tweede snoeibeurt.

  • Knip de uitgebloeide bloemtrossen af. Het voorkomt dat de plant onnodig energie steekt in de vorming van zaadpeulen.
  • Snoei de lange zijtakken terug tot 15-30 centimeter vanaf de hoofdtak. Hiermee stimuleer je de aanmaak van nieuwe bloemknoppen en dus een uitbundige bloei volgend voorjaar.

Speciale situaties

Het snoeien van blauweregen vereist soms specifieke aandacht, afhankelijk van de groeisituatie en de leeftijd van de plant.

Jonge planten

Voor een jonge blauweregen is het belangrijk om een sterke basis te vormen. Knip in de winter na aanplant de hoofdtak terug tot een hoogte van circa 80 cm om een sterke, centrale stam te krijgen. Verwijder alle zijscheuten om de energie naar de hoofdtak te leiden.

Langs een muur

Wanneer je blauweregen tegen een muur laat groeien, is het doel een mooi takkenstelsel te creëren. Snoei hiervoor in februari de zijscheuten terug tot ongeveer 1 m. Dit helpt bij het vormen van een gelijkmatige spreiding van takken langs de muur, wat niet alleen aantrekkelijk oogt maar ook de bloei bevordert.

Pergola

Voor een blauweregen die over een pergola groeit, is het belangrijk om de juiste zijscheuten te laten doorgroeien. Bevestig deze scheuten losjes aan de pergola. Dit zorgt ervoor, dat de blauweregen de pergola mooi bedekt en dat de bloemtrossen sierlijk overhangen. Het geeft een romantisch en natuurlijk effect aan je tuin.

Op stam

Wil je een blauweregen op stam, dus als een klein boompje? Begin dan met een jonge plant. Leid de hoofdstam langs een sterke, rechte stok. Dit zorgt voor stabiliteit en richting. Knip in de winter de top van de stam af op ongeveer 2 m hoogte. Dit bevordert de vorming van een mooie, ronde kroon en stimuleert de groei van zijscheuten die later bloemen zullen dragen.

Vind jouw snoeigereedschap!

Gardena Comfort snoeischaar B/M Gardena Comfort snoeischaar B/M ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
58 klantreviews
Deze Classic snoeischaar van Gardena is ideaal om bloemen en jonge scheuten te snoeien. De schaar is voorzien van een antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roestv... Deze Classic snoeischaar van Gardena is ideaal om bloemen en jonge scheuten te snoeien. De schaar...
31.
99
Bekijk alles in snoeischaar
Gardena Classic snoeischaar B/S Gardena Classic snoeischaar B/S ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
30 klantreviews
De Gardena Classic snoeischaar heeft een antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roestvrij staal. Hierdoor is de snoeischaar ideaal om bloemen en jonge scheuten te ... De Gardena Classic snoeischaar heeft een antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roe...
18.
89
Bekijk alles in snoeischaar
GAMMA snoeischaar voor takken tot 20 mm dik GAMMA snoeischaar voor takken tot 20 mm dik ecoCheque
37 klantreviews
De Gamma snoeischaar is geschikt om levende takken tot 20 mm dik te knippen. Het mes van de snoeischaar is gemaakt van SK5 koolstofstaal van hoge kwaliteit en zorgt voor een moo... De Gamma snoeischaar is geschikt om levende takken tot 20 mm dik te knippen. Het mes van de snoei...
7.
19
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in snoeischaar
Gardena takkenschaar easycut 500B Gardena takkenschaar easycut 500B ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
15 klantreviews
De klassieke takkenschaar van Gardena is geknipt voor het snijden van jong hout met een maximale diameter van 42 mm. Precisiegeslepen messen met antikleefcoating en speciale vor... De klassieke takkenschaar van Gardena is geknipt voor het snijden van jong hout met een maximale ...
38.
99
Bekijk alles in snoeischaar

Welk snoeigereedschap?

Voor het snoeien van blauweregen heb je allereerst een scherpe, schone snoeischaar nodig. Dit zorgt voor mooie, gladde snoeiwonden die goed kunnen helen. Dit vermindert weer de kans op infectieziekten. Een degelijke huishoudtrap of ladder is ook onmisbaar voor het snoeien van Wisteria, want deze krachtig groeiende klimmer kan erg hoog worden. Wil je tijdens het snoeien je handen beschermen, trek dan goede tuinhandschoenen aan.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (3)

Meer klusadvies

olijfboom-snoeien-gamma-app-1
Hoe snoei ik een olijfboom? stappenplan
rhododendron-snoeien-gamma-app
Hoe en wanneer snoei ik een rhododendron? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een lavendel plant? - Thumbnail
Hoe snoei ik een lavendel plant? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in